Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Δίδυμοι Πύργοι - Ελιωσε ο Χαλυβας:

Σήμερα θα βάλουμε πραγματικά τους Men in Black στο μικροσκόπιο. Και με το men in black εννοώ σιδεράδες (blacksmiths). Αυτούς τουςκακούς συνωμότες της κυβέρνησης που περιμένουν από εμάς να πιστέψουμε ότι ο χάλυβας μπορεί να λιώσει από κάτι που αναφλέγεται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία.Για χιλιάδες χρόνια, οι σιδεράδες μας λένε ψέματα. Mας λένε ότι χρησιμοποιούν κάρβουνα για την τήξη του χάλυβα για χύτευση, τα οποία, σύμφωνα με μία αφίσα, καίνε περίπου στους 293 °C. Ευτυχώς γνωρίζουμε καλύτερα.Εμείς δεν τρώμε τα ψέματά τους. Γνωρίζουμε ότι ο χάλυβας λιώνει περίπου στους 1510 ° C, έτσι ξέρουμε ότι όλα αυτά τα σιδηρουργικά εργαλεία στα μουσεία ιστορίας είναι όλα μέρος του μεγάλου σχεδίου της κυβέρνησης για την εξαπάτησή μας. Ολόκληρο το επάγγελμα της μεταλλουργίας και η ψευδή ιστορία επινοήθηκε πιθανώς από την κυβέρνηση για να μας προετοιμάσει α πιστέψουμε το μεγαλύτερο ψέμα τους: ότι οι πυρκαγιές στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μπόρεσαν κάνουν τους πύργους να συντριβούν.


Υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας παραθέτουν τα λόγια του συνταξιούχου αναπληρωτή διευθυντή της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, Vincent Dunn, ο οποίος είπε: «Δεν έχω δει ποτέ λιωμένο χάλυβα σε πυρκαγιά κτιρίου.»Αλλά παραλείπουν βολικά το δεύτερο ήμισυ της πρότασής του: «Αλλά έχω δει πολύ στριμμένο, λυγισμένο και καμπυλωμένο κρεμασμένο χάλυβα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο χάλυβας προσπαθεί να διασταλεί και προς τα δύο άκρα, αλλά όταν δεν μπορεί να διασταλεί άλλο, λυγίζει και κάνει ρωγμές στο τσιμέντο που το περιβάλει."

Μία τακτική που χρησιμοποιείται από υποστηρικτές της συνωμοσίας που εκνευρίζει τους μηχανικούς είναι η χρήση του επιχειρήματος του αχυρένιου άνδρα, το οποίο είναι όταν επαναλαμβάνεται η θέση του αντιπάλου αλλά προσεκτικά αναδιατυπώνεται ώστε να γίνεται πιο ασθενής και προφανώς ψευδή. Εδώ, οι υποστηρικτές της συνωμοσίας έχουν εκ νέου αναδιατυπώσει την θέση των μηχανικών ώστε να αναφέρει ότι η φωτιά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έλειωσε τον χάλυβα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, όπως και δεν υπήρξε τέτοιος ισχυρισμός, καθώς στην πραγματικότητα το λιώσιμο δεν ήταν ούτε αναγκαίο για την κατάρρευση ούτε το δυνατόν με το ποσό της θερμότητας που ήταν διαθέσιμο.

Ας εξετάσουμε τους αριθμούς μία ακόμη φορά, αν δεν τα έχετε βαρεθεί κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Ο χάλυβας τήκεται, ή υγροποιείται, στους 1510 ° C. Ας το βάλουμε αυτό στην άκρη, διότι κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ήταν τόσο θερμά, και δεν ήταν αυτό που συνέβη. Τα καύσιμα των αεριωθούμενων(jet fuel) καίγονται σε θερμοκρασία μέχρι και 815 ° C. Μέσα σε 10 λεπτά περίπου, το καύσιμο αεριωθούμενων είχε εξαντληθεί, και στη συνέχεια η πυρκαγιά μαινόταν από το ίδιο το κτίριο: έπιπλα, χαλιά, κουρτίνες, χαρτιά, οτιδήποτε, και θερμοκρασίες λίγο πριν από την κατάρρευση φτάσανε το ανώτατο 1000 ° C. Αυτά σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας, από την ανάλυση της ζημίας από την θερμότητα στα υπολείμματα, όπως και από προσομοιώσεις με χρήση μοντέλου υπολογιστικής ρευστοδυναμικής προσομοίωσης, γνωστό ως Fire Dynamics Simulator. Σύμφωνα με το American Institute of Steel Construction, "Ο χάλυβας χάνει περίπου το 50 τοις εκατό της δύναμή του στους 593 ° C, και στους 982 ° C πιθανότατα η δύναμή του είναι λιγότερο από 10 τοις εκατό." Ακόμη και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στο εσωτερικό της πυρκαγιάς ήταν θερμότερες από τις ανώτερες θερμοκρασίες κατά τις οποίες τα δικτυώματα χάλυβα θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους.

Αλλά για να στέκει η θεωρία συνομωσίας, θα πρέπει να απορρίψει κανείς όλες τις δηλώσεις του κάθε υπαλλήλου ή ανεξάρτητου οργανισμού, διότι θα μπορούσαν όλα να είναι μέρος της συνωμοσίας. Τα μόνα στοιχεία που θα θεωρούνται αξιόπιστα είναι αυτά τα οποία διαφέρουν σημαντικά από τις επίσημες εκθέσεις. Ακόμη και η ΄΄εμπειρογνώμον΄΄ Rosie O'Donnell μας είπε «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πυρκαγιά λιώνει χάλυβα."

Αλλά τότε, στις 29 Απριλίου του 2007, η φωτιά έλιωσε χάλυβα για δεύτερη φορά στην ιστορία. Ένα ατύχημα συνέβη σε αυτοκινητόδρομο στο Oakland της Καλιφόρνια που μας έκανε όλους να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά. Ένα φορτηγό-δεξαμενή που μετάφερε 32.555 λίτρα βενζίνης έχασε τον έλεγχο και έπεσε στη υπερυψωμένη διάβαση MacArthur Maze, ένας κόμβος συγκλινουσών αυτοκινητόδρομων που οδηγούσε τα αυτοκίνητα από τις οδούς 24, 80, 580, 880, και 980 στα διόδια Oakland Bay Bridge του Σαν Φρανσίσκο. Τα καύσιμα αναφλέγηκαν και καίγονταν έντονα για αρκετές ώρες, αλλά πήρε μόνο μερικά λεπτά για τη κατασκευή πάνω από τις φλόγες να καταρρεύσει και να πέσει στο έδαφος από κάτω. Ο διευθυντής της Cal Trans, της κρατικής αρχής μεταφορών της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι η θερμότητα από τη φωτιά έλιωσε τους δοκούς χάλυβα και τις βίδες που υποστήριζαν το συγκεκριμένο τσιμεντένιο δρόμο. Είπε "Αν έχετε αυτό το είδος της θερμότητας, θα έχει αυτό το είδος αντίδρασης. Δεν μας εξέπληξε αυτό που συνέβη."

Τα τεράστια δοκάρια τύπου Ι ενσωματωμένα στην δομή της διάβασης του αυτοκινητόδρομου είναι πολύ παχύτερα και βαρύτερα από τα ελαφρά χαλύβδινα, δικτυώματα υποστήριξης των ορόφων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Η ταχεία και γραφική φύση του ατυχήματος και της αποτυχίας αυτής έδειξε μια και καλή πόσο εύκολο είναι για τη θερμότητα να μαλακώσει τον χάλυβα αρκετά ώστε να λυγίσει, και ότι αυτό το λύγισμα είναι το μόνο που χρειάζεται για να καταρρεύσει μια κατασκευή. Στο Oakland, αυτά τα γιγάντια δοκάρια δεν λύγησαν απλά, αλλά στράβωσαν σαν να ήταν φτιαγμένα από πηλό.

Ευτυχώς, η κατάρρευση του αυτοκινητόδρομου είχε και μια θετική μεριά. Οι μηχανικοί ανάπνευσαν παντού με ένα αναστεναγμό ανακούφισης, δεδομένου ότι αυτό το συμβάν ήταν ένα χαστούκι για την θεωρία συνωμοσίας. Τώρα ίσως όλοι αυτοί θα κλείσουν το στόμα τους και θα πάνε σπίτι τους, έτσι; Ίσως ακόμη και να κλείσουν τις ιστοσελίδες τους. Αλλά συνέβη αυτό; Μπα!. Θυμηθείτε τη λογική των υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας: Αποδεικτικά στοιχεία κατά της θεωρίας τους είναι πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία υπέρ της συνωμοσίας. Μέσα σε λίγες ώρες, τα blogs των συνωμοσιολόγων και οι ιστοσελίδες κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι σχεδίασε την κατάρρευση του αυτοκινητόδρομου Όκλαντ σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Από τρία βασικά επιχειρήματα που έχουν προταθεί κρατιέται αυτή η συνωμοσία. Πρώτον, φαίνεται απλώς συνεπής με ό, τι μια διαβολική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει. Αλλά, όπως και η πλειοψηφία των "αποδεικτικών στοιχείων" της θεωρίας συνωμοσίας 9/11 (9/11 conspiracy) το γεγονός ότι εμφανίζονται συνεπή με μία πιθανότητα ,ταυτόχρονα μαζί με άλλες, δεν είναι καθόλου απόδειξη ότι αυτή η πιθανότητα είναι η αληθινή.

Δεύτερον, αυτή η πυρκαγιά ήταν σε εξωτερικό χώρο, και δεν ήταν μονωμένη μέσα σε κάποιο κτίριο. Για κάποιο λόγο οι υποστηρικτές της συνωμοσίας έχουν μετατρέψει αυτό το γεγονός ανάποδα, λέγοντας ότι μια ανεξέλεγκτη εξωτερική φωτιά παγιδεύει την θερμότητα καλύτερα από μια κλειστή φωτιά. Αυτή η λογική είναι πολύ περίεργη για να προσπαθήσω να την αντιμετωπίσω εδώ. Δεν έχει καμία σχέση με την διαθεσιμότητα του οξυγόνου, το οποίο ήταν το μόνο υποθετικό επιχείρημα που θα μπορούσα να σκεφτώ, καθώς οι πυρκαγιές στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν τρέφονταν μόνο από τρύπες με μέγεθος αεροπλάνου στην πλευρά του κτιρίου, αλλά και από εκατομμύρια κυβικά οξυγόνου στο εσωτερικό των κτιρίων.

Τέλος, οι υποστηρικτές της συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι από το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων διαβάσεων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, πώς μπόρεσε αυτό το ατύχημα να τύχει να γίνει σε ένα από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους, στην πιο πολυσύχναστη γέφυρα, σε μια από τις αστικές περιοχές με την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση της χώρας ? Αν ήθελε κανείς να επιλέξει συνειδητά το σημείο που θα δημιουργούσε την μεγαλύτερη αναστάτωση και θα ήταν ιδιαίτερα ορατό σε όλη την χώρα, αυτό θα ήταν πολύ πιθανόν το σημείο που θα επέλεγε. Τα δύο τμήματα που καταστράφηκαν εξυπηρετούσαν 160.000 αυτοκίνητα την ημέρα. Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα; Σχεδόν αδύνατο. Είναι προφανές ότι, αυτήν η θέση πρέπει να έχει επιλεγεί σκόπιμα. Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι το ατύχημα έχει σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το είδος της λογικής. Έτσι, λέω, μην κάνετε καν τον κόπο. Οι άνθρωποι που είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν καλύτερα, και με επαρκή μόρφωση ώστε να κατανοούν τις φυσικές επιστήμες, και όμως εξακολουθούν να πιστεύουν τις θεωρίες συνομωσίας, είναι πέρα από κάθε βοήθεια. Μην χάνετε την αναπνοή σας για αυτούς. Και ακόμα, μην ανησυχείτε ότι οι φαντασιώσεις τους τελικά θα καταλήξουν στα βιβλία της ιστορίας, και θα μολύνουν τα παιδιά σας περισσότερο από ό, τι θα πρέπει να ανησυχείτε ότι τα σχολεία θα αρχίσουν τη διδασκαλία της θεωρίας της επίπεδης Γής. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ψευδείς, έτσι είναι αναπόδεικτες, και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία θα είναι πάντα εις βάρος τους. Ποτέ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, και ποτέ δεν πρόκειται να κλείσουν το στόμα, και όσο παρανοϊκός έως προσβλητικός είναι ο πόθος τους προς τους πολιτισμένους ανθρώπους, έχουν κάθε δικαίωμα να παρουσιάζουν και να υποστηρίζουν την άποψή τους. Αυτό είναι το μάθημα για τα παιδιά σας. Δείξτε στα παιδιά σας τα γεγονότα για το τι συνέβη, και εξηγήστε γιατί οι τρομοκράτες έκαναν ό, τι έκαναν - αυτό είναι το εύκολο μέρος - και στη συνέχεια, αναπτύξτε το μάθημα για τη σημασία της ελευθερίας του λόγου. Καλύτερα τα παιδιά σας να ακούσουν πρώτα για αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, στο πλαίσιο ενός παραδείγματος της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης ακόμα και μιας προσβλητικής ιδέας.






Brian Dunning

Μετάφραση: Αγαπίδης Κυριάκος

Για να το ακούσετε ή διαβάσετε στα Αγγλικά καντε κλικ εδώ

3 σχόλια:

  1. Πηγές και Συγράμματα

    Aaronovitch, D. Voodoo Histories: the Role of the Conspiracy Theory in Shaping Modern History. New York: Riverhead, 2010.

    Hodapp, C., Von Kannon, A. Conspiracy Theories & Secret Societies For Dummies. Hoboken, NJ: Wiley Publications, Inc., 2008.

    King, M. "Good Science and 9-11 Demolition Theories." Journal of Debunking 9/11. Journal of Debunking 9/11, 13 May 2007. Web. 18 Jan. 2010.

    NIST. "National Institute of Standards and Technology (NIST) Federal Building and Fire Safety Investigation of the World Trade Center Disaster." National Institute of Science and Technology. National Institute of Science and Technology, 30 Aug. 2006. Web. 5 Jul. 2007.

    Reagan, B. Debunking 9/11 myths: Why conspiracy theories can't stand up to the facts. New York: Hearst Books, 2006.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο blog. Ειδικά οι δημοσιεύσεις με τα σφάλματα της λογικής. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να μας βασανίζουν ερωτήματα όπως θεός, ομοιοπαθητική, μας ψεκάζουν κλπ. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Poli san idikos den milas?
    Kane mia anafora poso kafsimo ixan ta aeroplana sta ftera tus ke poso kaike amesos meta tin proskrusi tus stus pirgus.
    Den edo http://www.rimcountry.com/images/wtc/attack16.jpg
    An o xalivas lioni afto o tipos pu pidikse giati den eliose?
    8eories sinomosias e? Sto 21 proto eona exis kani mia meleti ti me8odi xrisimopiunte?

    ΑπάντησηΔιαγραφή